tisdag 9 december 2008

Retail i Vietnam

Det var ett tag sedan jag skrev. Har bland annat hunnit med att vara i Vietnam och Saigon. Ett spännande land och stad men som kanske inte ännu blivit detaljhandelns mecka!

Men Saigon, eller Ho Chi Minh City som det heter är den kommersiella staden i Vietnam, så är det någonstans i landet som handeln blomstrar så är det här. Det intressanta är att lyx blandas med billigt. Här kan man leva ett lyxigt och modernt västerländskt liv om man så önskar med kaffe latte och Dior, eller välja att gå på den mer lokala varianten med grillad groda från ett av matstånden på marknaden. Hederliga marknader är det som gäller för den breda massan, men du hittar även ett och annat modernt superdyrt shoppingcentra. Och de sistnämnda ser ut som vilket Bloomingdales eller NK som helst.

På marknaden är det "varor säljer varor" som gäller. Här massexponeras allt. Dock ingen som helst struktur som man som konsument kan urskilja, men personalen verkar ha koll på sina grejor. Och har de inte det du söker, är de snabba att leta reda på det till dig hos sina butikskollegor... som säkert också är deras kusiner.


Eftersom det lackar mot jul, är det också julskyltning i stan. Själva julen är ju relativt nytt för de buddistiska vietnameserna.. även om amerikanarnas överdådiga julfirande säkert funnits närvarande sedan ett tag tillbaka.
Så om de är duktiga på exponeringar med säljtryck och säljande bemötande, har de mycket kvar att lära kring kreativa och inspirerande skyltningar. Tråkiga skyltar med "julmotiv" som täcker fasaderna ses som spektakulära och så extraordinära för lokalbefolkningen att det ansågs befogat att bli fotograferad tillsammans med det. Hela dagarna kunde man beskåda ett evigt poserande framför julskyltningen. I Sverige är det väl högst NK som kan uppnå detta!